Hur det startade

Det började i Luleå en gråmulen tisdag, där det skedde en korsbefruktning mellan
stillastående borrhålsvatten och hur man som dykare bärgar föremål från sjöbotten. 

Hur EnergyBooster kom till

Hej! 
Jag heter Willy Ociansson. Kul att du läser det här, det här är vår historia.

Energi och miljö är de frågor jag brinner för. Jag har ägnat större delen av mitt arbetsliv till att ta fram hållbara lösningar och reducera energibehov i stora fastigheter och inom industrin. Under senaste 30 åren har jag arbetat med allt från ventilationsteknik till teknisk chef i det kommunala bostadsbolaget med lite drygt 7000 lägenheter.
Mina uppdrag har handlat om energioptimering av hus, att praktiskt ställa om från fossilt till förnybart med egna snurror och skapa Sveriges första passiva höghus. Jag insåg samtidigt att man i hela landet står inför likartade problem och för att göra större nytta tog jag 2008 beslutet att bli min egen, Willys CleanTec AB såg dagens ljus. Idag arbetar jag med att hjälpa fastighetsägare över hela landet att förbättra deras energisystem och inte minst med att utbilda deras personal. 
Två år efter starten av WCT står jag lätt röd om kinderna och tar emot Energimyndighetens pris som årets Energirådgivare inför fullsatt salong. Det är en speciell känsla det där när någon säger att det man gör för andra är viktigt. 

BorrhålsBooster tekniken kom till i samband med att vi i bostadsbolaget skulle göra ett energilager. Luleå Tekniska Universitet anordnade en utbildning i hur geoenergi fungerar på djupet. Under andra utbildningsdagen gick vi igenom hur borrhålet jobbar som en värmeväxlare mot berget och hur borrhålsmotstånd påverkar processen. Jag fastnade på att vattnet i borrhålet faktiskt är stillastående och att ingen verkar ha tänkt på det.
 
Det var då tankarna hamnade på sommarens dykningar på västkusten och hur vattnet blandas om turbulent när bubblorna stiger efter en utandning. Och inte minst vilka krafter som uppstår när man använder luft i en sk. mamutpump som vi använder vid muddring och bärgning av föremål från botten.
Jag skissade ner mina tankar på en teckning och visade sedan Bo Nordell som är en av de mest erfarna inom området. Han höjde ögonbrynen och sa att detta hade han funderat på sedan 80-talet, men du Willy, du knäckte nöten. Det måste du vidareutveckla och ta patent på.
 
Fast det där med pappersexercis lockade inte och lite lägligt så träffade jag min nuvarande kollega Fredric Stenwreth som tog hand om allt det där tillsammans med en patentbyrå i Stockholm. Så resultatet från snilleblixten den där gråa tisdagen i Luleå resulterade i en serie patent som idag utgör den skyddade EnergyBooster-tekniken. 
När patenten var inlämnade tände Bo Nordell på alla cylindrar och satte sin främsta forskare Mohammad Karseh på att studera effekterna av tekniken. Det första borrhålet som skulle undersökas var ett befintligt hål vid det kontor vi sedan flyttade in i vid Park 124 i Karlstad.

En kall vinterdag satt vi i snöstorm på parkeringen med havsfiskespö och rejäla tyngder för att försöka få ner luftslang och Mohamads givare, såg nog rätt kul ut det där. Efter att all data från TRT-riggen till sist kunde sammanställas satt Mohammad och räknade och efter att han kontrollräknat om och om igen så sa han ”Willy – något stämmer inte här”.
 
Det visade sig att det var inte bara konvektionen i sig som förbättrade resultatet. Utan att det fanns helt plötsligt mer effekt tillgängligt. Efter en tids vridande på det där stod det klart att det undertryck som bubblan skapar i sin färd till ytan, samtidigt drar till sig ny vätska och därmed energi från det omgivande berget.
Nu var det inte bara en förbättring på att överföra energin till kollektorslangen utan också en förbättring av bergets förmåga att leda energi. Något som nästa doktorand, José Acuna också verifierade på KTH 2014. Samtidigt som resultaten från KTH kom fram blev vi kontaktade av Wallenstam som var intresserade av att installera tekniken i det sk. Kopparhuset längst upp på Avenyn. Det blev den första kommersiella installationen med 40 st 300 meter djupa borrhål som
togs i drift 2015. 

Willys CleanTec AB är idag ett bolag som enbart håller föreläsningar och utblildning medan EnergyBooster AB sköter om produktförsäljning, installation och eftermarknad. När det gäller borrhålstekniken som allt grundade sig på finns idag många anläggningar i drift. När jag sitter o skriver det här är det bara några dagar kvar innan vi trycker på startknappen i Göteborg, där Sveriges största geoenergi projekt i Frölundaborg valt att installera EnergyBooster i 145 st borrhål med ett djup på 300 meter vardera. 
Willy Ociansson uppfinnare och dykare

Jag är självklart glad över affärerna, men framför allt stolt att korsbefruktningen av mina tankar den där gråa tisdagen i Luleå bidragit till att minska användandet av köpt energi till förmån för våra naturliga energikällor.

Tack för att du tog dig tid att läsa. Vi ses och hörs!
/Willy